Horizon: Forbidden West Review - Een masterclass in world building (2024)

Het Amsterdamse Guerrilla Games stond jaren bekend om zijn Killzone games, tot het in februari 2017 Horizon Zero Dawn uitbracht. De hele wereld keek plots naar ons kleine landje aan de Noordzee, want hoe kon het dat een studio die nog nooit een open wereld game had gemaakt, zo'n top product aflevert? Inmiddels zijn we nog vijf jaar verder en komt het vervolg uit op het uiterst succesvolle Horizon Zero Dawn. Met Forbidden West zien we dat Guerrilla niet alleen de bestaande features en gameplay die werden opgezet in Zero Dawn wilde verbeteren, ze willen het uitbreiden en perfectioneren. Horizon Zero Dawn was mijn favoriete game voor PlayStation 4 en mede daarom waren de verwachtingen hoog voor Horizon Forbidden West. Na inmiddels bijna 50 uur in de game, kan ik zeggen dat ik nog lang geen zin heb om de controller weg te leggen en dat Guerrilla Games er met vlag en wimpel in is geslaagd om Forbidden West een waardig vervolg te maken.

Hieronder volgt een volledig spoiler vrije review van Horizon Forbidden West. We zullen geen spoilers geven over het verhaal, speciale personages en/of gebeurtenissen in de game waarvan wij denken dat je die zelf moet ervaren.

Wil je de review in video format zien, bekijk dan de video hieronder.

Horizon Forbidden West is dus een direct vervolg op Zero Dawn, dat een aantal maanden na het einde van die game verder gaat met Aloy haar avontuur. Aloy heeft de stad Meridian gered en de inwoners zijn haar eeuwig dankbaar daarvoor, maar de dreiging blijkt nog lang niet geweken. Sylas is vertrokken naar het Westen en lijkt daar snode plannetjes te hebben met de oude technologie die hij wist te stelen na het gevecht bij Meridian. Aloy is nog steeds vastberaden om haar rol in de wereld te vervullen en de mensheid te redden van wat komen zal. Zoals gezegd, zal ik verder geen spoilers geven van het verhaal, aangezien ik vind dat je dit volledig zelf moet ervaren, maar wat ik wel erover wil zeggen, is dat het verhaal van Forbidden West een wilde achtbaanrit is met veel verrassingen, verdrietige en mooie momenten. Het verhaal wist van begin tot eind te boeien, maakte mij nieuwsgierig naar het volgende puzzelstukje dat Aloy moest oplossen en wist keer op keer te verbazen met nieuwe informatie. Zelfs het einde van de game weet zo te prikkelen, dat ik al direct wil weten wat er gaat gebeuren na alles wat we hebben meegemaakt in Forbidden West, maar daar zullen we nog wat jaren op moeten wachten.

Aloy is gegroeid als mens

Als rode draad door dit verhaal zien we een iets andere Aloy dan we leerden kennen in Zero Dawn. Waarbij we in Zero Dawn opgroeiden met Aloy als een verstoten kind, heeft ze nu haar plekje in de wereld gevonden en lijkt ze vertrouwen te hebben in de mensheid. Ze heeft hier en daar wat vrienden gemaakt, die ervoor hebben gezorgd dat ze naast haar liefde voor Rost, nu ook andere mensen toelaat in haar leven. In Forbidden West zal je een aantal van die vrienden terug zien keren en zien we dat het Aloy makkelijker lukt om nieuwe vrienden te maken. Ze is immers de 'Redder van Meridian' en daarom wil ook iedereen haar vriend zijn. Ondanks dat blijft Aloy erg bescheiden en zag ze het simpelweg als haar taak om dit te doen, maar het is goed om te zien dat Aloy een groei heeft doorgemaakt en nu meer mensen toelaat. Vriendschap en verantwoordelijkheid zijn daarom ook belangrijke thema's in de game, waar Guerilla Games op een leuke manier mee om weet te gaan.

Horizon: Forbidden West Review - Een masterclass in world building (1)

Gedurende de game zal je veel personages leren kennen die stuk voor stuk interessant zijn. Ze zijn uniek, gaan op hun eigen wijze om met Aloy en hebben allemaal zo hun eigen belangen in de wereld. Het was ontzettend interessant en met name knap om te zien, in hoeverre Guerrilla Games heeft nagedacht over de opzet van de wereld en zijn stammen. Bij elk gebied en de stam die daar woonde kon je van de kleding die ze droegen, tot de belangen die ze hadden en zelfs de manier waarop ze spraken zien dat er verschillen waren. Het was alsof de game vol zat met verschillende culturen en je na verloop van tijd zonder na te denken direct kon herkennen met welke stam je te maken had, wat hun problemen waren en hoe Aloy ze daarbij kon helpen.

Een verbonden wereld

Het was echt verbazingwekkend om te zien in hoeverre de wereld met elkaar verbonden is in Horizon Forbidden West. Wanneer je een opdracht vervulde aan de ene kant van de wereld, wisten na verloop van tijd personages in andere stammen wat je had gedaan en spraken ze je daar op aan. Wanneer je een groot moment had meegemaakt in de main quest, dan werd dit verwerkt in alle gesprekken die je voerde. Het is zelfs zo dat wanneer je een side quest oppakt voor je de main quest hebt voltooid, maar die pas gaat doen nadat je de main quest hebt gedaan, de side quest volledig andere dialogen heeft. Guerrilla Games heeft dus meerdere versies gemaakt van quests en dialogen. Wat jij te zien krijgt is afhankelijk van wat je eerder hebt gedaan in de game. De volgorde waarin jij quests doet, of dat nu een main quest of side opdracht is, bepaalt dus wat jij te zien krijgt in een volgende quest. De manier waarop dit is opgebouwd is echt meesterlijk en zorgt ervoor dat de wereld nog levendiger aanvoelt dan het al doet. Het stoort altijd enorm dat quests die je een tijdje links hebt laten liggen, nog praten over iets in de wereld wat je allang hebt opgelost, maar dat zit dus niet in Horizon Forbidden West. Als jij iets hebt gedaan, dan weten mensen dat en dit gaat van grote momenten in de main quest, tot het helpen van een stam in nood.

Mede hierdoor voelde ik mij niet gehaast om snel verder te gaan met de main quest, wat ik in sommige games wel heb. Ook al was de main quest ontzettend interessant en wilde ik weten wat er verder ging gebeuren, was de rest van de game minstens zo leuk om te ervaren. Elke keer als ik weer wat verder naar het Westen trok, wilde ik eerst alle quests in en rondom een nieuwe stad doen voordat ik verder ging en dat was uiteindelijk ook de leukste manier om te spelen. Dus als ik nog een tip mag geven in deze review, dan is het: neem de tijd, want de content naast de main quest is minstens net zo leuk als het hoofdverhaal.

De Arena is de end game

Ik heb inmiddels bijna 50 uur gespendeerd in de wereld van Horizon Forbidden West en ben nog lang niet van plan om te stoppen. Waarbij ik normaliter wel klaar ben met een game nadat ik de main quest heb voltooid, kan ik deze game niet afzetten. Forbidden West zit nog vol met interessante verhalen in side quests, met daarbij collectibles om te verzamelen door puzzels op te lossen en als klap op de vuurpijl de Arena. In de Arena, die je ergens in het midden van de game vrijspeelt, kun je de strijd aan gaan tegen de sterkste machines die je in een bepaalde tijd moet verslaan. Hierbij zit ook een online leaderboard, waar je dus kunt laten zien dat je tot de beste spelers van de wereld behoort. De Arena is de echte end game van Forbidden West en de grootste reden waarom ik niet kan stoppen met spelen. Zodra je besluit om serieus de uitdagingen van de Arena aan te gaan, kom je in een gameplay loop terecht waarin je sterker moet worden met Aloy, een uitdaging voltooit, om vervolgens bij de volgende opdracht op je plaat te gaan en weer sterker wil worden.

Horizon: Forbidden West Review - Een masterclass in world building (2)

In de Arena kun je namelijk munten verdienen om zo de beste gear en wapens van de game te krijgen, maar daarvoor zal je hard moeten werken en eerst je bestaande gear moeten upgraden en om dat te doen, moet je onderdelen van machines verzamelen in de open wereld. Ik ben dus vele uren echt op jacht gegaan naar machines, om zo onderdelen van hun lichaam af te schieten die ik nodig had om mijn favoriete wapens sterker te maken. Dit was iets wat ik niet uitbundig deed in Zero Dawn, maar Guerrilla Games heeft nu een goede reden gegeven om de wereld in te gaan en te jagen op de meest gevaarlijke vijanden. Het is ontzettend leuk om actief bezig te zijn met sterker worden als Aloy en ook te merken dat je sterker en beter wordt. De Arena is een ontzettend slimme toevoeging, waar ik nog vele uren in zal spenderen.

Een masterclass in World Building

Ik heb het al gehad over de manier waarop het verhaal, de quests en de mensen verbonden zijn met de wereld, maar nog niet over hoe belachelijk mooi Horizon Forbidden West is. Van graslandschappen, tot de jungle, besneeuwde bergen, woestijnen en zelfs de stranden van San Fransisco, Horizon Forbidden West is met gemak de mooiste game die ik ooit heb gespeeld. De wereld is echt adembenemend mooi, met ongekend veel detail. Zelfs in de uiterste hoekjes van een jungle, waar bijna geen speler zal komen, kun je nog de blaadjes tellen aan de struikjes en weet de ontwikkelaar zelfs mos er realistisch uit te laten zien. De game is echt prachtig en ik heb nog nooit zoveel screenshots genomen als in Horizon Forbidden West. Door deze review verspreid zal je er een aantal tegen zijn gekomen, en waarschijnlijk al gedacht hebben dat het er mooi uitziet, maar de game schittert pas echt op de PlayStation 5 wanneer je deze aansluit op een goede TV.

Horizon: Forbidden West Review - Een masterclass in world building (3)

Daarbij zijn de omgevingen niet alleen prachtig, ook Aloy heeft weer een upgrade gekregen, net als haar vrienden en andere personages. De gezichten en met name ook de gezichtsuitdrukkingen van de mensen die ze tegenkomt zijn echt fantastisch. Je kunt de emoties vaak direct aflezen van de gezichten en alhoewel dit niet altijd perfect is en ook Aloy soms wat in de leegte staart, heb ik veelal met verbazing zitten kijken naar hoe goed de animaties zijn uitgewerkt, iets wat een kritiekpuntje was in Zero Dawn.

De game heeft overigens twee opties om in te spelen, Performance en Fidelity Mode. De Perfomance Mode met 60 FPS had uiteindelijk mijn voorkeur, omdat na verloop van tijd mijn ogen pijn gaan doen van 30 FPS en het net wat lekkerder machines neerschieten is met een hogere framerate. De Fidelity Mode mag dan nog mooier zijn, de 60 FPS mode speelt wat lekkerder en is nog steeds prachtig. De screenshots die ik heb geschoten zijn ook bijna allemaal in de Performance Mode.

Horizon Forbidden West is een masterclass in World Building. Van de prachtige locaties, tot de slim uitgedachte quests en mensen die altijd weten te reageren op wat je eerder hebt gedaan in de wereld. Het is een game die je na 50 uur spelen en na het voltooien van de main quest nog niet weg wil leggen om de Arena te meesteren, alle side quests en verhalen nog tot je te nemen en elk uithoekje van de wereld te ontdekken. Guerrilla Games vestigt zich met Horizon Forbidden West als meesters van de open wereld games.

Horizon: Forbidden West Review - Een masterclass in world building (2024)

FAQs

What is the hardest Horizon Forbidden West quest? ›

The Sea Of Sands. With 20 odd objectives to complete, The Sea of Sands is one of the longest and most arduous main quests in Forbidden West. The quest includes finding POSEIDON in the underwater ruins below Las Vegas, draining the city, killing the deadly Tideripper boss, and ultimately delivering POSEIDON to GAIA.

How many hours does it take to fully complete Horizon Forbidden West? ›

When focusing on the main objectives, Horizon Forbidden West is about 28 Hours in length. If you're a gamer that strives to see all aspects of the game, you are likely to spend around 89 Hours to obtain 100% completion.

What is the most powerful Armour in Horizon Forbidden West? ›

Although there's no direct equivalent to the previous shield armor, replaced now by a new Horizon Forbidden West power armor ability, there is one set of legendary armor to find in the game. Known as the Oseram Artificer it serves as the best armor in Horizon Forbidden West.

What is the hardest cauldron in Forbidden West? ›

Cauldron KAPPA is the most challenging Cauldron in Horizon Forbidden West.

How to find apex slitherfang heart? ›

I got one at the Slitherfang site north of Scalding Spear, the the APEX comes out at night. I got one also at the Slitherfang site north of Scalding Spear, the the APEX comes out at night. It took killing 5 or 6 regular Slitherfang before it appeared.

Is there a missable trophy in Horizon Forbidden West? ›

There is one possibly missable Trophy in Horizon Forbidden West. The Trophy All Machine Types Scanned requires you to scan every type of machine in the game. This isn't too hard, but in the final Main Quest, there is a unique machine that only appears once in the whole game.

What is the best weapon for damage in Horizon Forbidden West? ›

Horizon Forbidden West: The Best Valor Surges

Defiance is considered one of the most potent weapons in the game, particularly effective against larger machines. It boasts exceptional impact damage, which can cripple or even knock down some enemies.

What is the best weapon against humans in Horizon Forbidden West? ›

The Hardweave Sharpshot Bow you get here is great – if you're in stealth, at range, and get a critical hit with an overdrawn arrow, this bow is powerful enough to take down a lot of weaker machines in one hit. It works on human enemies, too.

How do you get the strongest weapons in Horizon Forbidden West? ›

There are nine Legendary weapons in The Burning Shores, six of which will need to be purchased from the Hunter in Fleet's End. The other three are tied to main story and side quests, with two being given to players directly at the end of their respective quests and the other found in a supply crate partway through.

Will there be horizon 3? ›

Horizon 3 Is In Development

Fans shouldn't despair though, as there could potentially be small development updates regarding various things about the project and to reassure fans that the game is still under development.

Is Forbidden West longer than Zero Dawn? ›

Horizon Forbidden West's story will be roughly the same length as Horizon Zero Dawn's, according to the game's director. Speaking to GamePro, Game Director Mathijs de Jonge revealed that Horizon Forbidden West's story is similar in length to its predecessor - however, the overall scope of the game is much larger.

How long does override last in Horizon Forbidden West? ›

Use. Combat Override increases the time a machine will remain overridden by 50%, from the base duration of two minutes up to three minutes. This does not affect mountable machines as mounts are indefinitely overridden by default.

What is the hardest hunting trial in Horizon Forbidden West? ›

Trial 3: Shock and Trap Trial

This Trial is the final one at Hunting Grounds: The Daunt and the hardest. There are environmental traps set up around the arena and you must use the Shock Warrior Bow or a Shock Tripcaster to Shock and immobilize a machine while it's walking under one and make the trap kill it.

What is the highest difficulty in Forbidden West? ›

Horizon Forbidden West offers six difficulty settings, ranging from Story to Ultra Hard. There's also a Custom difficulty option, which is covered in more detail further below.

What is the most powerful in Horizon Forbidden West? ›

1 It's Hard To Top The Blast Forge's Raw Power

Those simply interested in the single best weapon in Horizon Forbidden West need look no further than the legendary Boltblaster, The Blast Forge.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5771

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.